Google+

marți, 11 februarie 2014

Despre Nikon I

Nikon I
Nikon I
La aproape 100 de ani de la lansare, Nikon Corporation, compania japoneză care produce aparatele foto/video marca Nikon, rămâne unul dintre cei mai importanți jucători pe piața producătorilor de aparate foto/video .

Lansată în 1917 cu numele de Nippon Kogaku KK Tokyo, compania nu a produs aparate foto până în anul 1948.
Primul aparat de fotografiat lansat de către japonezi a fost Nikon I, în anul 1948, deși design-ul inițial a fost aprobat încă din septembrie 1946.


Nikon I front
Nikon I
În primii doi ani de la lansare, a fost vandut la nivel local, neatrăgând atenția occidentalilor, asta până când, în 1950, fotografii de la revista americană Life, au publicat câteva fotografii realizate cu Nikon I. După numai câteva luni s-a răspândit vestea că obiectivele produse de japonezi, sunt cel puțin egale, dacă nu chiar mai bune decât obiectivele nemților de la Leica.

Design-ul lui Nikon I a fost puternic inspirat de camerele de luat vederi germane, Contax și Leica. După studii atente ale acestora, Nippon Kogaku a hotărât să pună bazele aparatului ținând cont de caracteristicile celor de la Contax. 
Modelul original, lansat în 1948 nu a avut o sincronizare bliț, fiind totuși un aparat foto cu drepturi depline, în acea vreme.

Cu toate astea, Nikon I nu a ajuns pe piața din America, deoarece administrația SUA nu a permis exporturile, motivând formatul non-standard și incompatibilitatea cu diapozitivele Kodak. În consecință, în 1949, a fost scos pe piață Nikon M.

În Mai 2011 singurul aparat "supraviețuitor" a fost scos la licitație în Westlicht, Austria. Aparatul înca mai avea obiectivul original și era în stare foarte bună. Licitația s-a deschis la 70.000 euro și se presupune că a fost vândut cu peste o jumatate de milion de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu